Kauan sä teet yhtä kakkua? Sitä multa kysytään aika usein. En osaa siihen kunnolla vastata vieläkään, mutta pääsinpä aihetta pohtimaan jälleen erään joukkuekaverin heittäesää ilmoille pienen pyynnön. Maha on joukkueen nimi, jossa mä pelaan koripalloa paristi viikossa. Meillä on varsin mainio joukko erilaisten alojen osaamista jengissä ja jeesailemme toisiamme aina tarpeen tullen. Tällä kertaa kysymys kuului, että; ”Saisiko mun sukulaistyttö Johanna tulla tekemään pääsykoetehtävän sun duunipäivästä?”. Ja tokihan se laitettiin onnistumaan! Oli kiva saada seuraa normaalisti aika yksinäisiin työpäiviin.

Johannan tehtävänantoon kuului valita seitsemän tärkeintä työvaihetta, ja kuvata sekä kirjoittaa ne auki. Mun osuus oli tehdä valinnat ja kasata kakku, ja Johannan huolehtia lopusta. Huomasin, että yhtään en olisi halunnut nostaa jotain työvaihetta toista tärkeämmäksi, mutta lopputuloksena oli kuitenkin kohtalaisen kattava listaus;

1. Kontakti asiakkaan kanssa; toiveet ja suunnittelu yhdessä

2. Suunnitelma, hankinnat sekä luonnos

3. Pohjat

4. Täytteet

5. Koristeet

6.Täyttö

7. Koristelu

Päivän ohjelma rakentui vegaanisen synttärikakun ympärille. Todellisuudessa kuitenkin kuvasimme vähän limittäin useamman kakun vaiheita. Yhtenä päivänä kaiken tekeminen ei ole järkevää eikä kovin tehokasta.

 

Say It with a Cake!

Tämän kakun kohdalla suuntaviivat sanelivat normaalia pidempi allergialista sekä toiveväri sininen.

 

Homma lähtee liikkeelle aina siitä, että asiakas kertoo minulle millaiseen tarpeeseen hän kakkua kaipailee. Joskus toiveet ovat tarkkoja ja joskus puolestaan niin ulkonäön kuin maun suhteen saan kohtuullisen vapaat kädet. Toiveiden pohjalta muodostan sitten aikataulun, listaan sekä teen hankinnat, ja piirrän suuntaa antavan luonnoksen kakusta.

 

Say It With a Cake!

 

Pohjat leivon usein viimeistään vuorokautta tai kahta ennen juhlia. Niiden rakenne ja käsiteltävyys paranee, pohjien antaessa jäähtyä ja vetäytyä kunnolla ennen täyttämistä. Täytteet ovat puolestaan vaihtelevia komboja hilloista, muruista, tahnoista ja kreemeistä. Täytteiden valmistus ajoittuu pitkälti säilyvyyden mukaan. Koristeet puolestaan valmistan ja hankin alustavan luonnoksen pohjalta; usein marenkeja, jotain tietyn värisiä namuja, kuivattuja hedelmiä ja milloin mitäkin. Kokonaisuudessaan tähtään aina siihen, että kaikki elementit ovat olemassa ja valmiina ennen kakun rakentamisen starttaamista; ”hyvin suunniteltu, on puoliksi tehty”. Tosin, jos todellisuutta kuvaamaan on valittava sanonta, on se varmaan  tuttu ja turvallinen ”sama pää kesät talvet”.

 

Say It With a Cake!

 

Kuudentena kohtana on tuo kakun täyttäminen, joka ei itsessään  vie kovinkaan pitkään. Se on kuitenkin ajoitettava tarkasti, jotta kakku ehtii maustua ennen varsinaista juhlapäivää. Pinnan viimeistely ja koristelu ovatkin sitten tämän listan mukaan viimeinen työvaihe. Koristelun kanssa käy usein niin, että tuo alkuperäinen luonnos toteutuu vain osittain – joskus ei lainkaan. Joskus koristelu on valmis vartissa, joskus puran ja teen uudestaan, joskus näperrän tunti kaupalla.

 

Say It With a Cake!

 

Ehkä yksi listasta uupuva vaihe on dokumentointi ja lopputuloksen arviointi. Tunnustan vihaavani lähes poikkeuksetta jokaista tekemääni kakkua vähintään ensimmäisen vuorokauden ajan. Vasta tuon vihavaiheen jälkeen onnistumisten ja kehityskohteiden, sekä myös epäonnistumisten, tarkastelulle on tilaa. Joskus sitä sitten lopulta ihan päätyy ihastumaan tai rakastumaan joihinkin tekeleisiin.

Myös se tosiasia, että on itseoppinut tarkoittaa sitä, että aika paljon aikaa kuluu myös tiedon etsimiseen ja omaksumiseen sekä lukuisiin kokeiluihin. Mulle se on mielekästä hommaa, mutta vie samalla paljon työaikaa. Raaka-aineiden ja ideoiden metsästäminen sekä trendien seuraaminen ottaa myös oman aikansa. Tämän lisäksi hommaan kuuluu myös toki laskuttaminen ja kirjanpito sekä hei, ihan jatkuva siivous ja puunaus. Yhteenvetona voin siis todeta jälleen, että en mä edelleenkään tiedä montako tuntia yhden kakun kimpussa tulee touhuttua.

 

Say It With a Cake!

 

Johannalle iso kiitos seurasta ja kuvista sekä valtavan suuret tsempit pääsykoerupeaman kanssa! Ja jos jollain on mahdollisuus tarjota audiovisuaalisen perustutkinnon suorittaneelle ja medianomiksi tähtäävälle naiselle työharjoittelua tai kesäduunia, huudahan hep!

 

Kuvat Johanna Siuruainen

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.